Drač

Izaberite svoj smeštaj

Hoteli

Drač

Drač, najveća morska luka u zemlji, nalazi se 34km od Tirane. To je najstariji grad u Albaniji ili večiti grad nad Jadranskim morem, sa skoro 3.000 godina istorije. Datira iz 627. p.n.e.. kada su Korinćani i doseljenici sa Kerkire napali ilirsku teritoriju Taula. U gradu se nalaze mnoga drevna arheološka nalazišta. Najzapaženija turistička atrakcija Drača je amfiteatar rimskog cara Hadrijana sa 15.000 mesta, drugi po veličini amfiteatar na Balkanu. Amfiteatar je već godinama na UNESCO-voj okvirnoj listi, verovatno na putu ka listi svetske baštine. Ako ne želite da platite ulaz,dok ućivate u svom letovanju u Draču možete dobro da pogledate unutrašnjost i izvan amfiteatra.
U 9. veku u blizini je izgrađena crkvica sa zidovima prekrivenim mozaikom. Takođe možete videti kupališta iz 2. veka nove ere i obližnji vizantijski forum od 5. do 6. veka sa mermernim stubovima. Trećina prvobitnog zida gradskog zamka još uvek stoji, mada je znatno oštećen u zemljotresu 2019., a možete čak i hodati istim putem kojim je nekada hodao i sam Cezar. Arheološki muzej nalazi se u novoj zgradi na putu Taulantia, jednoj od najvažnijih te vrste i koja izuzetno zanima posetioce. Najpoznatija arheološka građevina pronađena u Draču je „Bukuroshja e Durresit“, mozaik iz 4. veka p.n.e. Danas je izložen u Nacionalnom istorijskom muzeju u Tirani. Etnografski muzej je kuća istorijskog poznatog glumca Aleksandra Moissija rođenog u blizini Drača. Umetnička galerija grada nalazi se na glavnom trgu Ilirije.

Pored svoje istorijske vrednosti, Drač je i lepo mesto za predah zbog peščanih plaža, hotela i urbanog osećaja. Pronaći ćete izvrsne restorane i smeštaj duž ivice mora.U centru Drača postoji osnovni izbor prodavnica odeće. U martu 2018. Adidas & Intersport su bili jedini međunarodno poznati brendovi koji su imali svoje prodavnice. Međutim, neki drugi međunarodni brendovi su dostupni u malim prodavnicama.Iako su lokalni brendovi odeće vrlo pristupačni, cene međunarodnih brendova su slične u poređenju sa drugim mestima u Evropi.

  • Plaže Golemi i Mali Robi
  • Kallm Beach ili „Vest End Beach“
  • Plaža “Spilje”